Poezie, muzică, joc și voie bună la festivalul-concurs „În Banat, la noi acasă!”, ediția I

02.03.2025

Pe 1 martie 2025, la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara, a avut loc prima ediție a festivalului-concurs „În Banat, la noi acasă!”, un eveniment dedicat păstrării și promovării tradițiilor și culturii bănățene

Sâmbătă, 1 martie 2025, s-a desfășurat festivalul-concurs „În Banat, la noi acasă!”, ediția I, la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara. La acest eveniment deosebit, elevi, profesori și iubitori ai folclorului din Banat au fost invitați să se bucure de un program divers, care a îmbinat poezia în grai bănățean cu muzica populară, dansuri tradiționale și multă voie bună.

Unul dintre momentele deosebite din cadrul acestui festival-concurs a fost secțiunea de poezie în grai bănățean. Elevii participanți au recitat cu mândrie versuri scrise în dialectul bănățean, aducând în fața publicului și juriului farmecul și autenticitatea graiului.

Festivalul-concurs „În Banat, la noi acasă!”, ediția I, a fost organizat de Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara (director Nicoleta Herișanu), Asociația Cultural Artistică și Turistică Tradiții Bănățene, Societatea de Limba Română Voivodina-Republica Serbia (președinte Virginia Popovici). Proiectul a fost coordonat de Alina Ciobanu, Ana Maria Boia, Alina Bundy și Oana Pătruțescu.

Juriul a fost format din personalități ale culturii bănățene, poeții dialectali: Ioan Văcariu, Florina-Ariana Colgia, Dezdemona Toma, Violeta Tipa, Claudiu E. Românu și Prof. univ. Dr. cercetător Romanța Jovanovici, vicepreședintele Societății de Limba Română din Voivodina.

Festivalul-concurs a avut parte și de muzică populară interpretată de către elevi ai colegiului, iar atmosfera a fost animată de dansuri populare care au făcut publicul să se simtă cu adevărat „acasă”, în inima Banatului. Evenimentul a fost mai mult decât un concurs, fiind o adevărată sărbătoare la Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara. Voluntarii și organizatorii au creat un cadru primitor și vesel, iar zâmbetele și voia bună au fost prezente pe parcursul întregului festival.

Felicitări elevilor pentru pasiunea și talentul lor, precum și organizatorilor pentru efortul depus în implicarea de a promova cultura, tradiția și graiul bănățean!

✍🏻 COLECTIVUL DE REDACȚIE