„Graiu' sfânt la noi acasă”, ediția I, s-a desfășurat la Domașnea – Caraș-Severin

27.04.2025

Sâmbătă, 26 aprilie 2025, la Căminul Cultural din localitatea Domașnea, județul Caraș-Severin, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului-concurs interjudețean „Graiu' sfânt la noi acasă”

190 de tineri și copii au pășit sâmbătă, 26 aprilie, pe scena Căminului Cultural din localitatea Domașnea, județul Caraș-Severin, în cadrul Festivalului-concurs Interjudețean „Graiu' sfânt la noi acasă”. 105 elevi de la 20 de unități de învățământ din județele Timiș și Caraș-Severin au recitat poezii în grai bănățean, iar 85 de tineri au adus în fața publicului dansuri populare făcând parte din Ansamblul „Lupii Crainei” din Domașnea - instructor Ion Vădrariu; Ansamblul „Teregoveana” din Teregova - instructor Petru Moacă, Ansamblul „Săcoșana” din Darova - instructor Laurențiu Căprariu și Ansamblul „Florile Satului” din Criciova - instructor Laurențiu Căprariu.

În prima parte a zilei a avut loc o întâlnire a scriitorilor și iubitorilor de poezie în grai bănățean. Coordonată de dl Dan Ioan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean, această întâlnire a cuprins dezbateri pe teme literare și culturale, prezentarea cărții de poezii în grai bănățean „Bănățan cu suflet domășnean” - autor Claudiu E. Românu și recital de poezie în lectura autorilor. 

În deschiderea festivalului-concurs a fost intonat Imnul României și s-a păstrat un moment de reculegere în memoria Sanctității Sale Papa Francisc și a tuturor personalităților și oamenilor de cultură din Domașnea, precum: Luță Popovici, Iancu Popovici, Iosif Milu, Ion Milu și nu numai, care au trecut în veșnicie. Tot în deschidere, așa cum este rânduiala românească, părintele paroh Marian Lalescu a rostit o rugăciune pentru toți cei prezenți la această sărbătoare bănățeană. În continuare, dl primar Ilie Mănescu a ținut un discurs, iar scriitorii prezenți au citit din creațiile lor în fața copiilor și a publicului.

Pentru evaluarea prestației elevilor pe scenă, juriul a fost format din dna prof. Ana Pocrean, dl Dan Liuț, dna prof. Elena Borchescu, dna prof. Lorena-Nicoleta Rață și dna Maria-Magdalena Benghia. Toți elevii participanți au primit diplomă și premii. Festivalul a fost prezentat de scriitorii Claudiu E. Românu și Amalia Stoica.

Toți cei prezenți la acest eveniment au avut parte și de o expoziție de fotografii din trecut și prezent inițiată de dna prof. Lorena Rață și dl Claudiu Rață, dar și o prezentare de obiecte vechi puse la expoziție de Școala Gimnazială Domașnea.

Acest eveniment a fost inițiat de tânărul Claudiu Românu și organizat de Școala Gimnazială Domașnea, Primăria Comunei Domașnea și Parohia Ortodoxă Domașnea, în colaborare cu Asociația pentru Vorbirea Bănățană și cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, toți uniți cu scopul de a promova cultura, tradițiile și graiul bănățean.

Felicitări tuturor pentru implicarea în promovarea și conservarea graiului bănățean!

✍🏻 COLECTIVUL DE REDACȚIE