„Grai străbun, grai sfânt”, ediția a III-a, s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 16 „Take Ionescu” din Timișoara

22.03.2025

Sâmbătă, 22 martie 2025, la Timișoara, în Sala Festivă a Școlii Gimnaziale Nr. 16 „Take Ionescu”, s-a desfășurat a treia ediție a concursului de recitări în grai bănățean „Grai străbun, grai sfânt”

Școala Gimnazială Nr. 16 „Take Ionescu” din Timișoara a găzduit sâmbătă, 22 martie, a treia ediție a concursului de poezie în grai bănățean „Grai străbun, grai sfânt”, concurs înscris în Calendarul activităților educative școlare și extrașcolare al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, poziția 205.

Concursul „Grai străbun, grai sfânt” este cu adevărat o inițiativă valoroasă pentru conservarea și promovarea tradițiilor lingvistice și culturale ale Banatului. Prin valorizarea graiului bănățean, elevii au ocazia să se conecteze mai profund cu rădăcinile lor culturale,  dezvoltându-și totodată abilitățile de exprimare artistică. Astfel de evenimente nu doar că încurajează creativitatea, ci contribuie și la păstrarea patrimoniului cultural viu, permițând generațiilor tinere să își exprime emoțiile și gândurile într-un mod autentic.

La această ediție au participat 70 de elevi, însoțiți de 45 de cadre didactice coordonatoare, demonstrând un interes crescut pentru păstrarea și promovarea graiului bănățean. Aceștia au primit diplome și premii ce au constat în reviste și cărți.

Comisia de organizare și desfășurare a concursului a fost formată din dna prof. Sorina Elena Groza, dna prof. dr. Luminița Marinescu, dna prof. Sanda Orăvițan, dna prof. Alina Jucuți, dna prof. Alexandra Gafton, dna prof. Constanța Vana, dna prof. Ioana Pop și dna prof. Alexandra Mahu. 

Juriul a fost format din dna prof. Adriana Oprean (inspector școlar), dna prof. Valerica Ilincar (profesor de limba și literatura română), dl prof. Horia Octavian Minda, dl prof. dr. Teodor Groza Delacodru (scriitor și președinte al Asociației Scriitorilor Bănățăni), dl prof. dr. Ioan Hațegan (cercetător științific I la Academia Română), dl Claudiu Românu (scriitor și reprezentant al Asociației pentru Vorbirea Bănățană) și dna Terezia Velciov (membru al Asociației de Părinți a școlii).

În cadrul acestui eveniment, a avut loc și un moment artistic realizat de elevii clasei I D, coordonați de dna înv. Sorina Groza. Elevii au prezentat o șezătoare în grai bănățean după inspirația dnei înv. Elena Drăgan. Corul clasei, condus cu măiestrie de dna prof. Alexandra Mahu – profesor de muzică la această școală, a adus un plus de emoție evenimentului, interpretând cântece tradiționale care au încântat publicul și au completat atmosfera specifică Banatului. Publicul s-a bucurat și de prezența elevei Medeea Vinereanu, o viitoare „privighetoare a Banatului”, din clasa I a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, care a interpretat o doină și două cântece populare cu un talent înnăscut.

Acest concurs face parte din Proiectul județean „Grai străbun, grai sfânt”, organizat de Școala Gimnazială nr. 16 „Take Ionescu” Timișoara (director: dna prof. Rodica Luminița Marinescu) și Asociația de Părinți a școlii, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Asociația pentru Vorbirea Bănățană (președinte: dl Vasile Linția).

Proiectul este coordonat cu dedicare de dna înv. Sorina-Elena Groza, a cărei pasiune pentru limba și cultura bănățeană se reflectă în fiecare ediție a concursului.

Felicitări tuturor organizatorilor, coordonatorilor și participanților pentru implicarea în promovarea și conservarea graiului bănățean!

✍🏻 COLECTIVUL DE REDACȚIE