„Dor dă graiu bănățan”, ediția a II-a, s-a desfășurat la Colegiul Național Bănățean din Timișoara
Graiul bănățean a fost promovat și conservat sâmbătă, 8 februarie 2025, în cadrul concursului județean de poezie dialectală, intitulat „Dor dă graiu bănățan”, la Colegiul Național Bănățean din Timișoara
Sâmbătă, 8 februarie 2025, sute de copii și tineri au participat și au recitat poezii dialectale la festivalul-concurs „Dor dă graiu bănățan”, ediția a II-a, care a avut loc în sala festivă a Colegiului Național Bănățean din Timișoara, un eveniment dedicat promovării graiului bănățean.
Echipa de organizatori a fost formată din: conducerea Colegiului Național Bănățean; prof. Adela Suciu, prof. Corina Bichiş, prof. Florina Grecu, prof. Rebeca Sfercoci (coordonatori proiect), împreună cu prof. Ramona Vrajitor, prof. Virgil Popa, prof. Dorina Lobont, prof. Adina Cărăbaş, bibliotecar Violeta Miclăuş și administrator Maria Kiss. Printre partenerii și susținătorii importanți ai proiectului s-au numărat scriitoarea Florina Colgia, care a avut rolul de mentor, și dl Vasile Linția, președintele Asociației pentru Vorbirea Bănățană, care a sprijinit promovarea tradițiilor și limbii bănățene.
La secțiunea „clasa pregătitoare și ciclul primar”, juriul a fost format din: dl Ioan Văcariu, dna prof. Florina Grecu și dna Mena Rif. Pentru secțiunea destinată gimnazialilor și liceenilor, juriul a fost format din: dl Claudiu Românu, dna Andrea Țăran și dl prof. Virgil Popa.
În cadrul festivalului, momentul de poezie a fost împletit cu muzică populară, joc și voie bună.
Festivalul-concurs „Dor dă graiu bănățan” a fost nu doar o competiție, ci și un omagiu adus tradițiilor și limbii bănățene, fiind o oportunitate importantă pentru copiii și tinerii din Banat de a învăța, promova și exprima cultura, îmbogățindu-și experiențele educaționale și învățând să aprecieze tradițiile și limba bănățeană. Evenimentul a reunit elevi, profesori și mentori din diverse colțuri ale regiunii. Prin astfel de inițiative, graiul bănățean continuă să fie un simbol al identității și diversității regiunii Banat.
În această ediție a concursului, a fost adăugată și secțiunea de creație plastică, care urmează să fie jurizată în cursul lunii februarie.
Concursul a fost organizat de Colegiul Național Bănățean din Timișoara, în colaborare cu Asociația pentru Vorbirea Bănățană și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Felicitări tuturor organizatorilor și participanților pentru implicare și pentru că au dat dovadă de talent, creativitate și dragoste pentru tradițiile bănățene! Continuați să păstrați și să transmiteți aceste valori mai departe!
✍🏻 COLECTIVUL DE REDACȚIE