„Credință și lumină”, ediția a XV-a, s-a desfășurat la Oravița – Caraș-Severin

04.05.2025

Sâmbătă, 3 mai 2025, în localitatea Oravița din județul Caraș-Severin, s-a desfășurat ediţia a XV-a a Festivalului de poezie în grai bănățean "Credinţă și lumină" organizat de Episcopia Caransebeşului, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și Primăria Oravița

Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului au continuat, sâmbătă, 3 mai, cu Festivalul de poezie în grai bănăţean "Credinţă şi lumină", ediţia a XV-a. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, manifestarea a fost organizată pe două sesiuni, una științifică desfășurată la Centrul "Sfânta Mare Muceniță Ecaterina", iar cea de-a doua artistică la Casa de Cultură "George Motoia Craiu" din Oravița.

Au participat la acest festival de poezie în grai bănăţean aproximativ 150 de personalități ale vieţii literare bănățene. Programul a cuprins poezii și scenete în grai dialectal, precum și momente folclorice în interpretarea Ansamblului "Timișul" – tineret din Timișoara.

Toți participanții au primit diplome, medalii și alte daruri. "Pentru al 15-lea an Eparhia noastră generează acest tip de manifestare culturală pentru că încurajează fenomenul poeziei dialectale în arealul bănățean și nu numai. Aceasta pentru că fenomenul dialectal de poezie în grai bănățean particularizează pe bănățenii din Banatul de Munte, dar și pe cei din Banatul de Pustă, care se adună în cadrul acestui festival pentru un colocviu, pentru o sesiune inițială de discuții, de prezentare, de lucrări, de consultare cu privire la direcția în care merge poezia în grai bănățean. La fel de important ne adunăm pentru a-i asculta pe copiii noștri care s-au pregătit și ne prezintă portul, graiul și obiceiurile", a afirmat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

"Sperăm ca și în acest an și în această perioadă poezia în grai bănățean să reprezinte un factor mobilizator pentru cadre didactice, pentru preoți, de a genera această frumoasă mișcare de conservare a tradițiilor noastre populare, o mișcare culturală care ne îndeamnă la unitate, care ne îndeamnă în egală măsură la aducere aminte, adică la memorie față de toți cei care au fost înaintea noastră", a mai spus părintele consilier.

Episcopia Caransebeşului sprijină astfel de acţiuni pentru că fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului şi are peste două sute de ani de existenţă. Poezia dialectală are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului popular.

✍🏻 WWW.EPISCOPIACARANSEBESULUI.RO